Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-08@17:36:18 GMT

اختلال دوقطبي (افسردگي شيدائي) چيست؟

تاریخ انتشار: ۱ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۲۷۱۸۶

اختلال دوقطبي (افسردگي شيدائي) چيست؟

خبرگزاري آريا -
اختلال دوقطبي (افسردگي شيدائي)
اختلال دوقطبي (اختلال خلقي دو قطبي يا افسردگي شيدايي) نوعي اختلال خلقي و بيماري رواني است. در ادامه همه چيز را درباره‌ي اختلال دوقطبي بدانيد. خواندن اين مطالب براي کساني که خود يا يکي از اطرافيانشان به بيماري اختلال دوقطبي مبتلا هستند ضروري است. در اين مقاله به علائم افراد مبتلا به اختلال دوقطبي، انواع اختلالات دوقطبي، علل آن، درمان اختلال دوقطبي و همچنين تفاوت اختلال دوقطبي با افسردگي پرداخته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اختلال دوقطبي چيست؟
اختلال دوقطبي نوعي اختلال خلقي و بيماري رواني است. از اختلال دو قطبي با عنوان اختلال خلقي دو قطبي و يا افسردگي شيدائي نيز نام برده مي‌شد.
کسي که دچار اختلال دوقطبي است دچار نوسانات و تغييرات خلقي شديد مي‌باشد. اين نوسانات معمولا هفته ها يا ماها طول مي‌کشد و با انچه مردم عادي در زندگي روزمره تجربه ميکنند بسيارمتفاوت است.
• خلق افسرده: احساس شديد افسردگي
• خلق شيدا: احساس شادماني بسيار و نااميدي
• خلق مختلط: به عنوان مثال خلق افسرده همراه با بيقراري و فعاليت بيش از اندازه ناشي از شيدائي.
شيوع اختلالات دو قطبي
• در حدود يک نفر از هر 100 بزرگسال در طول زندگي خود دچار اين اختلال مي‌گردد.
• معمولا اين اختلالات در آخر دوره نوجواني يا اوائل دوره بزرگسالي تظاهر پيدا مي‌کند و در سنين بالاتر از 40 سال اين اختلالات غير معمول است.
• مردان و زنان به يک اندازه در معرض ابتلا به اين اختلالات قرار دارند.
انواع اختلال دوقطبي
انواع اختلال دو قطبي‌
بيماري اختلال دو قطبي انواع مختلفي دارد اما بطور عام ميتوان آن را به نوع 1 و نوع 2 تقسيم کرد. در نوع 1 بيمار بين شيدايي و اختلال افسردگي اساسي در نوسان است، در نوع 2 بيمار بين نيمه شيدايي و اختلال افسردگي اساسي در نوسان است.
اختلال دو قطبي نوع 1
حد اقل يک دوره خلق شيدا به مدت يک هفته وجود دارد.اگرچه بيشتر مبتلايان دوره افسردگي را هم تجربه مي‌کنند ولي بعضي از انها فقط دوره شيدائي را تجربه مي‌کنند.
اختلال دو قطبي نوع 2
در اين نوع بيش از يک دوره افسردگي شديد وجود دارد. در صورتي که شدت خلق شيدايي کم است. اين نوع به نام شيدائي خفيف (Hypomania) ناميده مي‌شود.
اختلال دو قطبي با تناوب سريع
در اين دسته بيش از 4 بار نوسان روحي در طول يکسال وجود دارد. اين نوع در حدود 10 درصد افراد مبتلا به اختلالات دوقطبي ديده مي‌شود و مي‌تواند با هر کدام از انواع 1 يا 2 همراه باشد.
علل اختلالات دوقطبي
دليل قطعي براي اين اختلالات دوقطبي شناخته نشده، اما تحقيقات نشان مي‌دهد که:
اختلالات دوقطبي منشائ ارثي دارد. به عبارتي ژن‌ها بيشتر از تربيت در اين اختلالات موثرند.
ممکن است مشکل فيزيکي در قسمتي از مغز که کنترل حالات روحي را به عهده دارد عامل اين اختلالات باشد. به اين دليل است که اين اختلالات با دارو قابل درمان هستند.
نوسانات خلقي ممکن است گاهي توسط استرس و يا بيماري بوجود بيايند.
علل اختلالات دوقطبي (افسردگي شيدائي)
• تفاوت‌هاي بيولوژيکي
محققان بر اين باورند که تغييرات فيزيکي بارزي در مغز افراد مبتلا به اختلالات دو قطبي ديده شده است و تاثير و اهميت اين تغييرات در بروز اين امر هنوز نامشخص است، اما در نهايت مي‌تواند در کشف علت دقيق اين بيماري کمک کند.
• انتقال دهنده‌هاي عصبي
عدم تعادل در مواد شيميايي مغز يا همان انتقال دهنده‌هاي عصبي نقش قابل توجهي در اختلال دو قطبي و ديگر تغييرات خلق و خوي داراست.
• هورمون‌ها
تغييرات هورموني نيز ممکن است در ايجاد و يا تحريک اين بيماري دخيل باشد.
• وراثت
اختلال دوقطبي در بستگان خوني (مانند خواهر و برادر و يا پدر و مادر) شايع‌تر است. محققان در حال تلاش براي يافتن ژن موثر در بروز اين بيماري هستند.
• عوامل محيطي
استرس، تجاوز و يا تجربيات تلخ و آسيب زا در زندگي فرد ممکن است نقش مهمي در اختلال دو قطبي را بازي کند.
علايم اختلالات دو قطبي
علائم بيماري بستگي به اين دارد که خلق شما به سمت افسردگي يا شيدائي تغيير کرده باشد.
1- افسردگي
احساس افسردگي احساسي است که همه ما در طول زندگي آنرا تجربه کرده ايم. اين احساس مي‌تواند به ما در شناخت و برخورد با مشکلات زندگي کمک کند. اما در افسردگي باليني يا اختلالات دوقطبي اين احساس افسردگي بسيار شديد تر است.
در اين حالت احساس افسردگي براي مدت طولاني باقي مي‌ماند و حتي انجام امور عادي زندگي را سخت يا غير ممکن مي‌سازد.
2- شيدايي يا هيجان
شيدايي يک احساس خوشحالي، افزايش انرژي و خوش بيني بيش از اندازه است. اين حالت مي‌تواند آنقدر شديد باشد که فکر کردن و قضاوت شما را تحت تاثير قرار دهد
ممکن است تفکرات عجيبي راجع به خود داشته باشيد، تصميمات بدي بگيريد و به صورت شرم آور، مضر و گاهي خطرناک رفتار کنيد.
مانند حالت افسردگي، در اين حالت هم زندگي فرد مختل مي‌شود و مي‌تواند روابط و کار فرد را تحت تاثير قرار دهد. در حالتي که اين حالت خيلي شديد نباشد به آن شيدائي خفيف ميگويند.
درمان اختلالات دو قطبي
درمان اختلال دوقطبي
اگر گمان مي‌کنيد که خود يا فرد ديگري دچار بيماري اختلال دو قطبي شده‌ايد بايد به درمانگاه روانپزشکي مراجعه کنيد.
در آنجا ابتدا يک تشخيص اوليه از وضعيت شما ميدهند وبعد بررسي هاي بيشتري انجام خواهد شد که نشان مي‌دهد آيا شما به بيماري اختلال دوقطبي مبتلا هستيد يا خير.
مداواي اختلال دوقطبي لازم است زيرا بيماري مي‌تواند بروي همه زندگي شما تاثير بگذارد و خطر خودکشي زياد است.
• اگر دچار بيماري اختلال دوقطبي هستيد نياز به مداوا با دارو داريد براي اينکه مانع از حمله بيماري شويد و از خطر يک دوره تازه‌ي بيماري جلوگيري کنيد.
• هم شما و هم اطرافيان شما لازم است که درباره اين بيماري اطلاعات بيشتري داشته باشيد.
• نشانه‌هاي شروع آن را بدانيد تا خطر بروز دوباره آن را کاهش دهيد.
• روان درماني و يک گفتگوي خوب با درمانگرتان، مهم است.
• اگر شما يا اطرافيانتان متوجه نشانه‌هاي شروع بيماري شده‌ايد، براي جلوگيري از دور تازه‌ي بيماري، يک روش ديگر داشتن يک برنامه عمل است.
• همچنين مرخصي استعلاجي در طول يک دوره و حتي بستري شدن در بيمارستان نيز ميتواند لازم شود.
گردآوري: بخش روانشناسي بيتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۲۷۱۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عوامل خطر « زوال عقل زودرس » را بشناسید

به گزارش خبرآنلاین، در حالی که زوال عقل در افراد مسن بسیار شایع‌تر است، سالانه صدها هزار نفر به زوال عقل زودرس (YOD) در سنین جوانی مبتلا می‌شوند و یک مطالعه گسترده عوامل مرتبط با سبک زندگی و سلامتی را در این‌باره شناسایی کرده است.

ایسنا در گزارشی نوشت: پیش از این اکثر تحقیقات قبلی عامل اصلی این بیماری را به صورت ژنتیکی و از طریق انتقال نسل به نسل می‌دانستند، اما پژوهش جدید عوامل مختلف مربوط به سبک زندگی و سلامتی را که با خطر ابتلا به زوال عقل زودرس مرتبط هستند، شناسایی کرد.

«دیوید لیولین»، متخصص بیماری‌های همه‌گیر از دانشگاه اکسِتِر در انگلیس، این مطالعه را «بزرگترین و قوی‌ترین مطالعه در نوع خود» دانست که تاکنون انجام شده است. وی در این‌باره گفت: خوشبختانه می‌توان با توجه به طیف وسیعی از عوامل مختلف، خطر ابتلا به این وضعیت ناتوان کننده را کاهش دهیم.

تیم تخصصی داده‌های جمع آوری شده در مورد ۳۵۶ هزار و ۵۲ فرد زیر ۶۵ سال در انگلیس را تجزیه و تحلیل کرده است.

فاکتورهای کشف شده

به گزارش یورونیوز، در این مطالعه عواملی چون انزوای اجتماعی، آسیب شنوایی، سکته مغزی، دیابت، بیماری قلبی و افسردگی، همگی با خطر بالای زوال عقل زودرس مرتبط بودند.

کمبود ویتامین D و سطوح بالای پروتئین فعال سی-که توسط کبد در پاسخ به التهاب تولید می‌شود- نیز به معنای خطر بالاتر ابتلا هستند. همان خطری که داشتن دو نوع ژن (ApoE۴ وε۴) به عنوان عامل ژنتیکی ابتلا به آلزایمر ایجاد می‌کند.

به طور خاص، این مطالعات نشان داد افرادی با سطوح بالاتر تحصیلات و قدرت بدنی بیشتر (که با میزان قدرت دست اندازه‌گیری می‌شود)، با کاهش خطر ابتلا به زوال عقل روبرو هستند.

علاوه بر عوامل فیزیکی، داشتن سلامت روانی همچون اجتناب از استرس مزمن، تنهایی و افسردگی نیز نقش مهمی را در عدم ابتلا ایفا می‌کند و از طرفی، سطح پایین فرهنگی و اقتصادی نیز در افزایش احتمال ابتلا نقش دارد.

در حالی که این نتایج به معنای رابطه مسقیم بین عوامل شناسایی شده و زوال عقل نیست، اما به درک جامع‌تری از این وضعیت کمک می کند. امری که می تواند برای پیشرفت در زمینه درمان‌های بهبود یافته و اقدامات پیشگیرانه بسیار مهم باشد.

«استیوی هندریکس»، عصب‌شناس از دانشگاه ماستریخت در مورد اهمیت درمان زوال عقل زودرس گفت: زوال عقل زودرس تاثیرات بسیار جدی‌تری دارد، چرا که اغلب افراد مبتلا در رده سنی هستند که همچنان شغل، فرزندان و زندگی پرمشغله‌ای دارند.

این واقعیت که بسیاری از این عوامل قابل تغییرهستند، می‌تواند موجب ایجاد خوش بینی برای درمانگران و مبتلایان به این بیماری شود و افراد با اتخاذ سبک زندگی سالم تر به طور بالقوه خطر ابتلا به زوال عقل را کاهش دهند.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904234

دیگر خبرها

  • عوامل خطر « زوال عقل زودرس » را بشناسید
  • هوش مصنوعی قادر است بیماری‌های نادر را سال‌ها زودتر شناسایی کند
  • «کودکان اُتیسمی» روی مرز باریک مرگ و زندگی
  • تاثیر ذرات آلاینده بر کنترل هیجانات / تجربه بیشتر افسردگی و اضطراب در روزهای آلوده
  • مراقب فروپاشی عصبی باشید / نشانه هایی برای تشخیص افسردگی
  • برگزاری ماراتون اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • برگزاری ماراتن اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • برگزاری مارتن اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد
  • (ویدئو) نظر محمدرضا طالقانی درباره‌ دوقطبی دبیر - خادم: رسول همیشه خویشتن‌داری کرده