Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-09@01:23:40 GMT

اختلال مانيک (دوقطبي) چيست؟

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۱۰۴۴۰۷

اختلال مانيک (دوقطبي) چيست؟

خبرگزاري آريا -

اختلال دوقطبي يک بيماري جدي مغزي است
چند روز احساس خوشحالي مي کنند، در روزهاي ديگر خيلي غمگين و افسرده اند، اين حالات و احساسات يک هفته يا بيشتر طول مي کشد؛ به سختي به خواب مي روند، تمرکز ندارند و نمي توانند سرکار بروند. اين ها برخي ويژگي هاي اختلال مانيک يا دوقطبي بودن، Bipolar Disorder است که متاسفانه بيماري رواني جدي ولي قابل کنترل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


تعريف اختلال دوقطبي (Bipolar Disorder)
اختلال دوقطبي يک بيماري جدي مغزي است. اين بيماري، افسردگي- مانيک نيز ناميده مي شود. افراد مبتلا به اختلال دوقطبي از طريق تغييرات خلقي غيرمعمول تشخيص داده مي شوند. اين اختلال را دو قطبي مي نامند چون داراي دو قطب متفاوت از هم هست.
مبتلايان به اختلال دوقطبي گاهي اوقات بسيار خوشحال اند و خلق گشاده يا بالا دارند، بسيار پر انرژي و فعال تر از حد معمول هستند. ويژگي هاي اين قطب، مانيک ناميده مي شود. اما گاهي اوقات افراد مبتلا به اين اختلال احساس ناراحتي مي کنند و خلق گرفته يا پايين دارند، داراي انرژي کم و کمتر فعال هستند. اين نشانه هاي قطب دوم يعني افسردگي است.
تغييرات خلقي افراد مبتلا به اختلال دوقطبي از تغييرات خلقي و هيجاني نرمال و طبيعي افراد سالم بسيار متفاوت است. نوسانات خلقي شديدتر از آنست که بتوان آن را طبيعي قلمداد کرد و به وضوح همراه با تغييرات در خواب، سطح انرژي و توانايي تفکر آنان است. علائم اختلال مانيک بسيار شديد بوده و مي تواند به روابط بين فردي آسيب رسانده و ادامه فعاليت هاي تحصيلي و شغلي را نامقدور و زندگي شخص را مختل کند. برخي از افراد مبتلا به اختلال دوقطبي سعي ميکنند به خود صدمه بزنند و در موارد حاد حتي اقدام به خودکشي مي کنند. با اين همه افراد مبتلا به اختلال دو قطبي مي توانند درمان شوند و در صورت حمايت هاي کافي، بهتر زندگي کنند.
اختلال مانيک يا مِي نيا (Mania)
مانيا يک نوع بيماري رواني است که با ايجاد اختلال در فرد باعث بروز تغييرات و دگرگوني ‌هـاي ناگهاني در رفتار، حالات، انرژي و توانايي عملکرد فرد مبتلا مي شود. بيماران مبتلا در دوره هايي از زندگي بسيار فعال، سرزنده، شاد، داراي اعتماد به نفس زياد و گاهي زياده از حد کم خواب و ولخرج مي شوند.
اختلال مانيک ممکن است احساس شادي عجيبي در خود داشته باشد، بي دليل بخندد و بيش از حد شوخي کند. حتي گاهي اين رفتار از طرف ديگران خيلي هم پسنديده به نظر مي رسد و بسياري، وي را تحسين مي کنند؛ اما وقتي بيماري شديد مي شود، افراد به يک بيمار رواني تبديل مي شوند، يعني مراحل فکري و توانايي شان براي قضاوت درباره حقيقت همخواني ندارند.
بيمار مانيک ممکن است شديدا تحريک پذير شود. کوچکترين مخالفت و مساله اي که باب ميل فرد نباشد، باعث عصبانيت و پرخاشگري وي مي شود. چنين فردي فکر مي کند که همه چيز حتي افکار ديگران بايد طبق خواسته وي باشند.

افراد مبتلا به اختلال دوقطبي از طريق تغييرات خلقي غيرمعمول تشخيص داده مي شوند
تظاهرات اصلي مِينيا عبارت اند از :
سرخوشي (Elation) : خلق بالا به صورت شادي، خوش بيني افراطي و خوشحالي سرايت کننده تظاهر مي‌کند. ممکن است خُلق بيمار در طول روز تغيير کند، مثلا صبح مانيک و شب افسرده باشد، هرچند که مانند افسردگي شديد تغييرات منظمي ندارد.
پرکاري (Overactive) : بيماران مانيک بيش از حد فعال اند که منجر به خستگي جسمي مي‌شود. همچنين به آساني کارها را ناتمام رها و کار جديدي را شروع مي‌کنند. غالبا در اين افراد، خواب کاهش و اشتها افزايش مي‌يابد و ميل جنسي بالايي دارند. بسياري از بيماران ولخرج، هيجان زده و ممکن است تحريک پذير باشند.
عقايد خود بزرگ بيني (Self-Important Ideas) : مثلا ممکن است خود را رهبر يا عالم براي راهنمايي مسئولان کشور بداند. گاهي دچار هذيان شده و فکر مي‌کند ديگران به دليل اهميتش قصد توطئه عليه او را دارند. هذيان‌ها اغلب با گذشت زمان تغيير مي‌کنند. توهم هم در موارد شديد ايجاد مي‌شود که با خلق هماهنگ است و در طول زمان دچار تغيير مي‌شود.
علائم و نشانه هاي اختلال مانيک :
بيقراري، افزايش انرژي وميزان فعاليت
خلق خيلي بالا واحساس نشاط شديد همراه با احساس خود بزرگ بيني
تحريک پذيري مفرط
پرش از موضوعي به موضوع ديگر با سرعت خيلي زياد و عدم توانائي براي تمرکز (حواسپرتي)
کاهش نياز به خواب
اعتقادات غير واقعي در مورد توانمندي ها و قدرت فرد
قضاوت ضعيف
ولخرجي
رفتار متفاوت از حالت معمول که مدتي طولاني ادامه داشته است.
افزايش تمايلات جنسي
سومصرف داروها، الکل و داروهاي خواب آور
رفتارهاي اغواگرانه، مداخله جويانه و پرخاشگرانه
انکار مسائل بالا و مشکلات ناشي از آن
درمان
درمان دارويي
به طور کلي دو گروه دارويي يکي تثبيت کننده‌هاي خلق (مانند ليتيم کربنات و ريسپريدون ) و گروه دوم داروهاي آنتي سايکوتيک (مانندهالو پريدول و کلرپرومازين ) در درمان مانيک به کار مي روند. درمان اين بيماري طولاني مدت است بخصوص اگر دوره‌هاي بيماري تکرار شونده باشد و ترکيب دارو با روان درماني موثر است. وراپاميل ( بلوک کننده کانال کلسيم) در درمان مانياي خفيف بسيار مفيد است.
روان درماني
رفتاردرماني : کنترل رفتارهاي تکانشي از طريق تقويت و اقتصاد ژتوني
خانواده درماني : اصلاح تعاملات معيوب درخانواده به دليل رفتارهاي تکانشي بيمار
الکتروشوک درمانيECT
در صورت محدوديت در درمان دارويي و يا شکست در دارو درماني علائم حاد يا شديد که مي تواند تهديدي براي خود يا ديگران باشد از روش شوک الکتريکي استفاده مي شود.
نکته مهم اينکه تشخيص و درمان بيماري دوقطبي حتما و فقط بايد توسط روانپزشک و تيم متخصص انجام شود و ممکن است طول درمان مدت زمان زيادي لازم داشته باشد.
منبع: بانوي شهر


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۱۰۴۴۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اینترستینگ انجینرینگ، این اکتشاف می تواند نشانگرهای مشترک جدیدی برای افسردگی و بیماری های قلبی فراهم کند که به توسعه درمان هایی برای هر دو بیماری منجر شود.

هر دو بیماری مذکور مشکلاتی برای سلامت در جهان به حساب می آیند. طبق تخمین های اولیه ۲۸۰ میلیون نفر در سراسر جهان از افسردگی رنج می برند و از سوی دیگر ۶۲۰ میلیون نفر به بیماری های قلبی مبتلا هستند. برای مدت های طولانی تخمین زده می شد عوامل دخیل در سبک زندگی دلایل اصلی ارتباط میان این دو بیماری هستند. سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، ورزش نکردن و تغذیه نامناسب دلیل اصلی هر دو بیماری تلقی می شدند.

مولفان پژوهش جدید یک ماژول ژنی را به عنوان گروهی از ژن ها تعریف کرده اند که الگوی بیان مشابهی در شرایط مختلف دارند و به همین دلیل از لحاظ عملکرد مرتبط هستند.

بینیشا میشرا محقق دانشگاه تامپر در فنلاند در این باره می گوید: ما پروفایل بیان ژنی در نمونه خون افراد مبتلا به افسردگی و بیماری های قلبی را رصد کردیم و ۲۵۶ ژن در یک ماژول ژنی یافتیم که بیان آنها در سطح بالاتر یا پایین تر از متوسط، افراد را در معرض خطر ابتلا به هر دو بیماری قرار می دهد.

این تحقیق براساس پژوهش جوانان فنلاندی(YFS) انجام شده که عوامل ریسک ابتلا به بیماری های قلبی از کودکی تا بزرگسالی را بررسی می کند. این تحقیق در سال ۱۹۸۰ میلادی با حضور ۳۵۹۶ کودک و نوجوان ۳تا۱۸ ساله آغاز شد. محققان الگوریتمی را به کار گرفتند و با استفاده از داده های جمع آوری شده ۲۲ ماژول ژنی از خوشه بندی سلسله مراتبی ماتریس عدم تشابه کشف کردند که حاوی ۱۴ تا ۱۰۳۶۷ ژن مرتبط بودند.

نتایج تحقیق نشان داد یک ماژول ژنی به نام darkred با ۲۵۶ ژن ارتباط زیادی با هر دو بیماری دارد. این تحقیق در ژورنالFrontiers of Psychiatry منتشر شده است.

کد خبر 6098098 شیوا سعیدی قوی اندام

دیگر خبرها

  • سندرومی که باعث ناباروری مردان می‌شود
  • بازگشت شفاف قبل از مرگ!
  • ۷ عاملی که که علائم بیماری پارکینسون را بدتر می‌کنند
  • چه موادی علائم بیماری آسم را تشدید می‌کنند؟
  • خطر حمله قلبی در این بیماران بیشتر است
  • «کودکان اُتیسمی» روی مرز باریک مرگ و زندگی
  • برگزاری ماراتون اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • برگزاری ماراتن اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • برگزاری مارتن اوتیسم در شهر اصفهان / «اوتیسم کمتر بودن نیست، تفاوت است»
  • ژن‌های افسردگی و بیماری قلبی کشف شد